Antibakteeristen väliverhojen vaihtosykli

VAIHTOSYKLI3-6 KK6 KK6-12 KK
YKSIKKÖKorkean infektioriskin yksikötVuodeosastotPoliklinikat
ESIMERKKEJÄ OSASTOISTA-Teho-osastot
-Heräämöt
-Infektio-osastot
-Sisätaudit
-Neurologia
-Kirurgia
-jne.

Potilasverhot tulee vaihtaa säännöllisin väliajoin, jotta käytössä on jatkuvasti puhtaat ja hygieeniset väliverhot. Oikean vaihtosyklin määrittämiseen vaikuttaa moni asia, mm. yksikön tai osaston toiminta ja potilaat, sekä verhojen laatu ja malli. Jokainen yksikkö määrittää verhojen vaihtosyklin omaan tarpeeseensa sopivaksi. Antibakteeristen väliverhojemme suoja kestää 12 kuukauden käytön. Suosittelemme kuitenkin, että korkean infektioriskin yksiköissä ja esimerkiksi vuodeosastoilla vaihdeväli on tiheämpi.  

Käytännöt vaihtelevat osastoittain

Suomessa käytännöt vaihtelevat eri puolilla maata. Osassa sairaaloista on tehty periaatepäätös, että verhot tulee vaihtaa kolmen kuukauden välein, olivat ne sitten perinteiset kankaiset (ei antibakteerisia ominaisuuksia) tai vaihdettavat antibakteeriset verhot. Toisaalla vaihtosykliksi on saatettu määrittää maksimissaan 12 kuukautta ja jätetty viimeinen sana verhoja käyttävälle yksikölle. Osassa sairaaloista on yksiköt jaettu “ryhmiin” ja määritetty vaihtoväli sen mukaisesti, millainen yksikkö on kyseessä. “Oikeaa” vaihtosykliä arvioitaessa tulisi huomioida ainakin seuraavat asiat:

  • Verhoja käyttävän yksikön toiminta ja potilaat: kuinka suuri potilasvaihtuvuus, potilaiden vastustuskyky, mahdollisten roiskeiden määrä, toiminta 24/7 vai päiväaikaista, jne.
  • Tarvittavien verhojen määrä ja “malli”
  • Verhojen laatu; revenneet verhot tulee vaihtaa useammin

Olipa vaihtosykli mikä tahansa, olisi tärkeää määrittää se ja pitää siitä kiinni. Tästä hyötyvät kaikki osapuolet. Määrittämällä oikean vaihtosyklin päästään tilanteeseen, jossa:

  • pintahygienia verhojen osalta on osastolla oikealla tasolla, ja käytettävissä aina puhtaat, hygieeniset verhot
  • valmistaja osaa varautua ennalta seuraavaan tilaukseen ja näin toimitusaika pysyy lyhyenä (huom! sairaaloiden keskusvarastot eivät varastoi verhoja)
  • verhojen vaihdosta tulee toimiva rutiini

  Autamme miellellämme yksikköäsi antibakteerisiin verhoihin liittyvissä asioissa. Lisätietoja ja tutkimustuloksia verhomallistostamme löydät täältä.  

Lomake verhojen vaihtovälin kirjaamiseen

Suomessa potilasverhojen säännöllisestä vaihtosyklistä pidetään yleensä kiinni. Joskus säännönmukainen vaihtaminen saattaa kuitenkin katketa esimerkiksi henkilövaihdoksien vuoksi. Sen tähden me olemme kehittäneet lomakkeen, jonka voit tulostaa osastosi tai välinevaraston seinälle kiinnitettäväksi. Lomake toimii muistilappuna, jolta voit tarkistaa kätevästi, milloin verhot on viimeksi vaihdettu. Muistilapulta voit myös tarkistaa, milloin on aika tilata seuraava erä antibakteerisia väliverhoja. Voit ladata ja tulostaa lomakkeen tästä.  

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Michael Casagrande

Tuoteryhmäpäällikkö
050 475 0266
michael.casagrande@cleanside.fi

 

Asiakaspalvelu

010 423 4575
tuotetilaukset@cleanside.fi

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...