Pintojen puhdistus: eri menetelmät vertailussa

Pintojen puhdistukseen sekä ulkona että sisällä on monenlaisia menetelmiä. Erilaisille pinnoille ja materiaaleille sopivat kuitenkin eri puhdistusmenetelmät, joita on hyvä verrata keskenään ennen puhdistusprojektin aloittamista. Menetelmiä verratessa tulisi aina pyrkiä laskemaan niiden projektikohtaiset kokonaiskustannukset, sekä arvioida niiden ympäristölle aiheutuva haitta. Pintojen puhdistusmenetelmää valittaessa tulee ottaa huomioon paitsi puhdistettavan pinnan materiaali, myös pinnalta poistettavan lian koostumus. Ammattitaitoinen puhdistusurakoitsija osaa valita jokaiselle pinnalle juuri oikeanlaisen puhdistusmenetelmän.

 

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

 

Kuivajääpuhalluksessa kuivajääpellettejä puhalletaan kovalla paineella puhdistettavaan pintaan. Kuivajääpuhallus on täysin vedetön puhdistusmenetelmä, joten sen käyttö on turvallista kaikissa olosuhteissa ja ympäristöissä kiinteistöjen pintojen puhdistukseen. Kuivajään kylmyys (-79 astetta) tappaa myös erittäin tehokkaasti bakteerit, sekä home- ja muut kasvustot. Kuivajääpuhdistus desinfioi puhdistettavan pinnan. Menetelmä soveltuu lähes kaikille pinnoille, kuten puu-, betoni-, rappaus-, metalli- ja tiilipinnalle. Kuivajää soveltuu käytettäväksi sekä sisällä että ulkona kaikkina vuodenaikoina.  

 

Hiekkapuhallus on perinteinen pintojen puhdistusmenetelmä, joka tehoaa etenkin rautarakenteisiin ja metalliin. Sen avulla pintoja voi silottaa, muotoilla ja puhdistaa. Hiekkapuhalluksessa hiekkaa puhalletaan alustaan kovalla paineella. Se on edullinen vaihtoehto, mutta erittäin tehokkaana menetelmänä se voi herkästi vahingoittaa puhdistettavaa pintaa. Se myös pöllyää huomattavasti enemmän kuin muut menetelmät, jolloin ilmanvaihdon on oltava tehokas.

Kuivajääpuhallus

Kuivajääpuhallus soveltuu lähes kaikille pinnoille

 

Lasimurskapuhalluksessa hienoa lasihiekkaa puhalletaan kovalla paineella puhdistettavalle pinnalle. Puhallukseen käytettävä lasi on ympäristöystävällistä kierrätyslasia. Se sopii lähes kaikille pinnoille, ja kemikaalittomana menetelmänä se puhdistaa lian tehokkaasti, mutta jättää pinnan ehjäksi ja kuivaksi. Lasimurskapuhallus ei jätä jäämiä puhdistettuun pintaan, mutta tekee puhdistettavasta pinnasta kevyesti mattapintaisen. Tarpeen vaatiessa lasimurskapuhallus voidaan tehdä nk. märkäpuhalluksena, jolloin pölyä ei käytännössä synny ollenkaan.

 

Soodapuhallus on hienovarainen pintojen käsittelymenetelmä, jonka avulla puhdistettavalta pinnalta voidaan poistaa mm. likaa ja rasvaa itse kappaleen pintaa vahingoittamatta. Hienojakoinen sooda tekee puhdistuksesta hellävaraisen, mutta se aiheuttaa paljon pölyä. Soodapuhdistus ei hellävaraisena menetelmänä ole yhtä tehokas kuin esimerkiksi lasimurska- hiekka- tai kuivajääpuhallus. Sitä käytetään esimerkiksi veneissä levän, lakan tai maalinpoistoon, tai autojen tai moottoripyörien maalinpoistoon. Soodakäsittelyn jälkeen puhallettu pintaa jää emäksiseksi ja se pitää pestä puhtaaksi ennen uudelleenkäsittelyä.

 

Painepesussa vettä suihkutetaan kovalla paineella puhdistettavalle alustalle. Painepesu ei yleensä vahingoita puhdistettavaa pintaa, mutta esimerkiksi julkisivua puhdistaessa vesi voi tunkeutua rakenteisiin ja aiheuttaa jopa kosteusvaurion. Sen tähden painepesua suositellaan ainoastaan pinnoille, jotka kestävät vettä, kuten katukivetyksille, ulkolaatoituksille ja uima-altaille.

 

Lasimurskapuhallus puhdistaa monenlaiset pinnat

 

Höyrypesu on myös vesiperusteinen puhdistusmenetelmä, joka soveltuu käytettäväksi kohteissa, joissa vesi ja kosteus eivät aiheuta ongelmia tai riskejä. Höyrypesua käytetään usein esimerkiksi kylpyhuoneiden laattojen pesussa, sillä kuuma höyry desinfioi pinnat.

 

Kemikaalipuhdistuksia on erilaisia, ja ne vaihtelevat käyttökohteen mukaan. Yleensä niitä ei käytetä poistamaan likaa pinnalta, vaan neutraloimaan ja desinfioimaan pinnan mahdollista kasvustoa tai tahroja. Kemikaaleja käytetäänkin yleensä tiettyjä erikoispuhdistuksia vaativissa kohteissa, joita ei muilla keinoin saa puhtaiksi. Vahvimmat niistä voivat jopa kuoria puhdistettavaa pintaa, kun taas hellävaraisemmat menetelmät vain desinfioivat pinnan. 

 

CleanSide suorittaa kuivajää- ja lasimurskapuhalluksia, sekä desinfiointipuhdistuksia koko Suomen alueella. Puhdistusmenetelmää valitessa kannattaa aina pyytää ammattilaisen arvio pinnalle parhaiten soveltuvasta puhdistusmenetelmästä. Usein puhallusurakoitsija myös ehdottaa koepuhdistusta, jonka avulla voidaan todeta puhdistusmenetelmän soveltuvuuden pinnoille, että tehon riittävyyden tai riittämättömyyden. Mikäli puhdistus tapahtuu sisällä, tulee etenkin pölyävämmissä menetelmissä ilmanvaihto suunnitella huolella, ja poistoilma kontrolloida. Helpompi vaihtoehto on valita sisätiloihin sopivat, pölyämättömät menetelmät.

 

Lue lisää kuivajääpuhalluksesta täältä, ja lasimurskapuhalluksesta täältä. Erikoispuhdistuksista, joihin käytämme desinfiointipuhdistuksia, voit lukea täältä.

 

Ota yhteyttä

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia