Tiesitkö, että myös arkistomateriaalit voi puhdistaa homepölystä?

Arkistot koostuvat pääosin paperista, mapeista ja muusta huokoisesta materiaalista. Arkistoja on aiemmin usein sijoitettu paikkoihin, joilla on vähemmän muuta käyttöä, kuten ullakoille tai kellareihin. Tälläisissä paikoissa ne altistuvat herkemmin kosteudelle, pölylle ja muille haitallisille ulkoisille tekijöille. Arkistoissa sijaitseva materiaali voi olla hyvinkin vanhaa ja joskus myös kulttuurihistoriallisesti arvokasta. Sen takia on tärkeää, että sitä säilytetään asianmukaisesti ja kohdellaan hyvin. Arkistojen säilytysaikojen pituuksiin vaikuttavat sekä yleinen lainsäädäntö, että organisaatioita koskeva erityislainsäädäntö, jossa voi olla tietojärjestelmiin tai asiakirjatietoihin liittyviä säilytysaikamääräyksiä. 

Valitettavan monessa arkistossa lymyää kuitenkin mikrobiongelma. Epäedullinen sijainti, kuten kosteat tilat, on riskitekijä, samoin suora kastuminen esimerkiksi vesivahingon yhteydessä. Myös korkea ilman kosteusprosentti voi saada homeen kasvamaan arkistoissa. Homeet käyttävät ravintonaan paperin selluloosaa, lumppua, liima- ja täyteaineita ja jopa mustetta. Vesivahingon sattuessa arkistomateriaali kannattaa kuivattaa mahdollisimman nopeasti, sillä home voi alkaa kasvaa paperissa ja muussa arkistomateriaalissa jo kahdessa päivässä.  

 

 

Myös sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa sijaitsevat arkistot saavat osansa haitallisista mikrobeista. Vaikka arkistossa itsessään ei kasvaisi näkyvää hometta, voivat mikroskooppisen pienet homeitiöt tarttua huokoiseen arkistomateriaaliin. Kun arkisto siirretään tai väistetään puhtaisiin tiloihin, voivat arkistoon jääneet mikrobit aiheuttaa herkistymistä ja allergiaoireita myös sisäilmaongelmaisten tilojen ulkopuolella.

 

Pyydä arkistomateriaalin homepuhdistuksessa ammattilainen apuun

Mikäli tiloissa on sisäilmaongelma tai arkisto on vaurioitunut vesivahingon myötä, kannattaa sen puhdistus antaa luotettavan asiantuntijan hoidettavaksi. Materiaalin haurauden vuoksi hellävarainen mekaaninen puhdistus on tarpeen ja vaatii kokemusta ja ammattitaitoa. Asiansa osaava ammattilainen osaa valita arkiston puhdistukselle oikeat menetelmät ja aineet, ja voi tarpeen vaatiessa tehdä arkistomateriaalille myös hajunpoistokäsittelyn. 

Arkistomateriaalin puhdistuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota sekä arkiston järjestyksen säilymiseen, että etenkin tietoturva-asioihin. Ammattitaitoinen puhdistuksen ammattilainen osaa käsitellä vaativia ja suuriakin arkistoja luotettavasti ja hienotunteisesti.

Mikäli arkistomateriaali on pahoin vaurioitunut tai sen halutaan säilyvän erityisen pitkään, voidaan se myös muuttaa digitaaliseen muotoon. CleanSiden kautta on mahdollista saada arkistojen digitointipalvelua. Digitoitu aineisto ei käytännössä vaadi lainkaan tilaa, ja se on käytettävissä missä tahansa. 

 

Lisätietoa homeen tunnistuksesta ja vaikutuksesta arkistomateriaaliin löydät Kansallisarkiston sivuilta

CleanSide puhdistaa arkistomateriaalin luotettavasti ja ammattitaidolla. Arkistomateriaalin puhdistuksesta voit lukea lisää täältä. 

Ota yhteyttä

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia