Vinkit hyvän sisäilman jouluun

 

Jouluna ilmassa saattaa olla muutakin kuin taikaa, sillä jouluna sisäilma poikkeaa yleensä normaalista. Varsinkin allergikot saavat silloin herkemmin oireita. Syitä tähän on monia. Alla listaamme tyypillisimmät  jouluna sisäilman laatua heikentävät tekijät, ja vinkkejä siihen, kuinka vietät hyvän sisäilman joulun.

 

Kuva: Pixabay


Joulusiivous
on hyvä tehdä huolellisesti, mutta vahvoja pesuaineita kannattaa käyttää maltillisesti. Siivotessa pinnoille kertyy paljon kemikaaleja ja säilöntäaineita, joista osa päätyy hengitysilmaan. Jos käytät kemikaaleja, huuhdo tai pyyhi kaikki pesemäsi pinnat vielä puhtaalla rätillä.

 

Joulukoristeet kannattaa pyyhkiä tai tomuttaa kuukausien säilytyksen jälkeen. Vaikka ne eivät olisikaan näkyvästi pölyisiä, saattavat ne silti tuoda epäpuhtauksia sisäilmaan.

 

Lemmikkien kanssa jouluna vietetään tavallista enemmän aikaa sekä kotona että kyläillessä. Kuva: Pixabay


Ilmankosteus
on hyvä pitää tasaisena talvellakin. Pakkanen ja sähkölämmitys kuivattavat sisäilmaa, mikä taas puolestaan kuivattaa limakalvoja ja ihoa. Joulun alla myös leivotaan ja kokkaillaan paljon, jolloin asunnon lämpötila nousee, ja ilman kosteusprosentti vastaavasti laskee. Optimaalinen ilman kosteusprosentti on talvella n. 20-40. Ilmankostutin voi auttaa ilmankosteuden nostamisessa. Toisaalta liian kostea sisäilma saattaa aiheuttaa jopa kosteusvaurion, ja sitä kautta vakaviakin terveysvaaroja. Myös hiivat ja muut mikrobit saattavat lymyillä ilmankostuttimissa. Siksi pukinkontista löytyvä ilman kosteusmittari tai uusi ilmankostutin ilahduttaa saajaansa taatusti.

 

Lemmikit tuovat tassuissaan ja turkeissaan mikrobeja ulkoa. Lisäksi kissat ja koirat, mutta toki myös muut lemmikit erittävät allergeeneja. Jouluna ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa sekä kotona että kyläillen, jolloin he saattavat joutua normaalia useammin tekemisiin eläinten tuottamien allergeenien kanssa. Lemmikinomistajan on myös jouluna hyvä muistaa imuroida ja pyyhkiä lattiapinnat, etenkin, jos allergisia vieraita on tulossa. Varsinkin paljon ulkoileva koira kannattaa pestä säännöllisesti, jotta lika ja pöly irtoavat tassuista ja turkista. Allergisen on hyvä huolehtia allergialääkkeiden riittävyydestä joulun pyhien yli ja tarkastaa apteekkien aukioloajat jouluna hyvissä ajoin.

 

Joulukuusi tuo monen kotiin joulun, mutta sen mukana tulee myös itiöitä ja mikrobeja, jotka sisäilmaan päästessään saattavat ärsyttää ihoa, limakalvoja ja hengitysteitä. Jopa kuusen tuoksukin saattaa aiheuttaa allergiaoireita. Onneksi pihakuusenkin voi koristella, tai kuusen voi sijoittaa parvekkeelle tai terassille. Tekokuusi on trendikäs vaihtoehto. Moni jättääkin kuusen metsään ja valitsee vuosikaudet kestävän kestokuusen. Muista kuitenkin tuulettaa, pölyttää ja suihkuttaa tekokuusi ennen käyttöönottoa irroittaaksesi siitä vanhat pölyt.

 

Myös pihakuusen voi koristella. Kuva: Pixabay

 

Kynttilät ja avotakka lämmittävät pakkassäällä ja luovat jouluisaa tunnelmaa. Usein poltettuina ne kuitenkin huonontavat sisäilman laatua merkittävästi. Palaessaan ne vapauttavat pienhiukkasia, jotka saattavat aiheuttaa hengenahdistusta ja muita allergiaoireita. Hajuyliherkille tuoksukynttilät saattavat olla liikaa varsinkin jouluna, kun ilmassa sekoittuvat monet muutkin jouluiset tuoksut. Kynttilöitä ja takkapuita kannattaakin polttaa vain kohtuudella. Muistathan myös paloturvallisuuden, etkä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa.

 

Joulukukat koristavat joulukotia, ja monella onkin ainakin yksi suosikki yli muiden. Kukkienkin kanssa kannattaa silti muistaa kohtuus. Varsinkin voimakastuoksuiset hyasintit voivat aiheuttaa allergiaoireita. Myös joulutähtien maitiaisneste on allergisoivaa. Monet joulukukat, kuten jouluruusu ja kielot ovat myrkyllisiä, joten muistathan myös perheen pienimpien ja lemmikkien turvallisuuden joulukukkia valitessasi.

 

Ota yhteyttä

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia