Onko mekaaninen puhdistus edelleen tarpeen, jos käytän desinfiointiin UVC-valoa?

29.10.2023: UVC-valo toimii “näkölinjan” kautta, mikä tarkoittaa, että valon täytyy saavuttaa pinta, jotta se tappaa bakteerit ja muut mikro-organismit. UVC-valon tehokkuus riippuu siis suorasta pääsystä taudinaiheuttajiin. Taudinaiheuttajien on oltava täysin alttiina valolle, eivätkä ne saa peittyä varjojen, pölyn tai muun lian alle.¹ Sen vuoksi mekaaninen puhdistus ennen UVC-desinfiointia on välttämätöntä ja tärkeää. Käsittelemme aihetta tässä artikkelissa.

Mitä tulee ottaa huomioon näkyvän lian kanssa?

Koska UV-pohjainen teknologia lähettää lyhyitä aallonpituuksia, se ei pääse tunkeutumaan lian, ilmansaasteiden ja nesteiden läpi. Tällaisia ​​partikkeleita jää siis desinfioitavalle pinnalle. UV-pohjainen valo ei toimi samalla tavalla kuin kemialliset desinfiointiaineet, jotka poistavat nämä aineet. Tämä tarkoittaa, että jos desinfioitavalla pinnalla on näkyvää likaa, se on poistettava – esimerkiksi liinalla ja vedellä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että UVC-desinfiointi on erittäin tehokasta, kun lika ja pöly poistetaan vedellä ennen kuin pinta altistetaan UVC-valolle. Huomion arvoista on, että tällöin ei ole tarvetta käyttää lian poistoon kalliimpaa desinfioivaa liinaa, yleispuhdistusliina tai pelkkä vedellä kostutettu liina riittää.

Vinkki: Tarkista näkyvä lika ja puhdista se pois vedellä/yleispuhdistuaineella ja liinalla ennen desinfiointia UVC-valolla.

Entä kohdat, joihin UV-valo ei pääse – mikä merkitys varjoilla on?

Se, että UVC-valo toimii näköetäisyydellä tarkoittaa myös sitä, että se ei toimi varjojen ollessa läsnä. Siksi UV-pohjaista tekniikkaa pintojen desinfiointiin käytettäessä on varmistettava, että valo ulottuu koko pinnalle ja ettei mikään osa pinnasta ole varjojen peitossa. Tästä syystä UVC-desinfiointilaatikoiden sisäpinnat ovat yleensä erittäin heijastavia, jotta valo pääsee sen sisällä kaikkiin osiin. On erittäin tärkeää, että laatikon sisällä ei aseteta esineitä päällekkäin, koska tällöin osa desinfioitavien esineiden pinnoista jää varjoon.

Vinkki: Varmista, että varjoja ei synny, kun käytät UV-pohjaista desinfiointilaatikkoa. Älä pinoa tavaroita päällekkäin. Varmista, että valo tavoittaa kaikki desinfioitavat pinnat!

Entä kokonaisia huonetiloja desinfioitaessa?

Kun huonetiloja desinfioidaan UV-pohjaisella valolla, on melko todennäköistä, että varjoja syntyy. Siksi manuaalinen puhdistus on tärkeää erityisesti alueilla, joilla on varjoja ja joihin UV-pohjainen valo ei siten pääse käsiksi. On olemassa paljon tutkimuksia, jotka osoittavat, että manuaalisella puhdistuksella ja manuaalisilla desinfiointimenetelmillä on rajoituksensa, ja tutkimukset osoittavat, että vain 30–50 % kohdepinnoista puhdistetaan kunnolla tuote- ja protokollavirheiden vuoksi. Tämä lisää UV-pohjaisen desinfioinnin tarvetta tarjota lisävarmistusta, joka täydentää manuaalista (kemiallista) puhdistusta ja desinfiointia.

Lähteet: Trowan. C. (2021). UV-pohjainen desinfiointitekniikka: Miksi alan standardi on asetettava. https://www.healtheuropa.eu/uvc-disinfection-technology-why-an-industry-standard-must-be-set/109678/

Lue lisää: D25 UVC-desinfiointilaitteesta

Ota yhteyttä

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...