Vaurioituneiden tilojen irtaimiston puhdistus on monivaiheinen prosessi

Rakennuksille aiheutuneet vahingot, kuten sisäilmaongelmat, tulipalot tai luonnonvoimien aiheuttamat tuhot, vaikuttavat usein myös rakennuksessa sijaitsevaan irtaimistoon. Esimerkiksi sisäilmaongelmaisessa kohteessa sijainnut irtaimisto voi kerätä itseensä suuretkin määrät homepölyä ja mikrobeja. Tulipalokohteessa sijainnut irtaimisto taas saattaa haista vahvastikin savulle. Vaikka kaikkea vahinkokohteessa ollutta irtaimistoa ei aina voi pelastaa, on osa irtaimistosta kuitenkin usein puhdistettavissa.

Irtaimisto siirretään yleensä pois saneerattavista tiloista ennen korjaustöiden aloittamista. Sitä ennen se kannattaa lajitella puhdistettaviin ja poisheitettäviin, jotta kuljetus, puhdistus ja myöhempi varastoiminen sujuisivat mahdollisimman jouhevasti ja kustannustehokkaasti.

 

 

Irtaimiston puhdistamiseen kannattaa pyytää asiantuntija avuksi

 

Suuri osa tavaroista voidaan yleensä puhdistaa, mutta esimerkiksi selvästi homeiset tai vahvasti homeelle haiseva irtaimisto suositellaan hävitettävän, ellei sillä ole selvää arvoa (tunnearvoa, taloudellista arvoa, käyttöarvoa) käyttäjälleen. Toisaalta, jos puhdistuksen jälkeen käyttäjät saavat vielä oireita tavaroista, niiden poistaminen tiloista ratkaisee syntyneen ongelman.

Irtaimiston puhdistettavuus vaihtelee myös materiaalista riippuen. Asiantuntija osaa arvioida puhdistettavuuden tapauskohtaisesti. Tarvittaessa yksittäiset tavarat voidaan myös koepuhdistaa. Lajittelu suoritetaan mahdollisuuksien mukaan paikan päällä, jonka jälkeen irtotavara pakataan laatikoihin. Erityisen likainen tai pölyinen irtaimisto voidaan imuroida HEPA-suodattimella varustetulla imurilla kertaalleen jo ennen puhdistustiloihin siirtämistä.

 

Irtaimisto puhdistetaan puhdistuslinjastolla

 

Irtaimiston puhdistusta vaurioituneissa tiloissa ei suositella, sillä siellä niihin voi tarttua likaa, pölyä ja muita epäpuhtauksia. Ammattitaitoinen puhdistusurakoitsija siirtää irtaimiston erillisiin puhtaisiin, osastoituihin ja alipaineistettuihin tiloihin, niin kutsutulle puhdistuslinjastolle puhdistettavaksi. Näin home- ja muu pöly ei leviä jo puhdistettuun irtaimistoon tai ympäröiviin tiloihin. Puhdistuslinjastolla on tarkaan rajatut, toisistaan eristetyt tilat puhtaille, puhdistettaville ja likaisille tavaroille.

Mikäli irtaimiston siirtäminen muihin tiloihin ei ole mahdollista, voi sille rakentaa osastoidun ja alipaineistetun puhdistuslinjaston muihin puhtaiksi todettuihin tiloihin vaurioituneen kohteen läheisyyteen. Tämä vaatii ammattitaitoa ja osaamista, sillä muun muassa riittävän korvausilman saanti on myös tässä tapauksessa pystyttävä turvaamaan.

 

Erikoispuhdistus

 

Oikeaoppinen puhdistaminen on käsityötä

 

Puhdistaminen on tarkkaa käsityötä. Puhdistajilla on päällään moottoroidut maskit ja suojapuku altistumisen minimoimiseksi. Etenkin sisäilmaongelmaisen kohteen irtaimiston lajittelussa ja puhdistuksessa henkilökohtainen suojautuminen on erityisen tärkeää. Puhdistus vaatii ammattitaitoa, sillä eri materiaalit reagoivat eri puhdistusmenetelmiin ja -aineisiin eri lailla. Puhdistuksen ammattilainen osaa valita oikeat puhdistusmenetelmät ja puhdistusaineet likatyypin ja materiaalin mukaan.

Asiantunteva yritys puhdistaa myös elektroniset laitteet liasta, pölystä ja mikrobeista. Laitteet avataan ja puhdistetaan sisältä ja ulkoa, sillä ne voivat imeä itseensä huomattaviakin määriä pölyä. Elektroniikan puhdistuksessa työntekijöiltä kysytään erityistä ammattitaitoa, sillä heidän on pystyttävä työskentelemään tarkkuutta vaativissa tehtävissä suojavarusteet päällä altistuksen minimoimiseksi. Elektroniikkaa puhdistettaessa työpisteiden on oltava maadoitettuja työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Lisäksi asiantunteva puhdistusurakoitsija ottaa myös tietosuojan huomioon laitteita puhdistettaessaan.

 

Puhdas irtaimisto puhtaisiin tiloihin

 

Puhdistuksen jälkeen irtaimisto varastoidaan tarvittaessa tilojen korjaustöiden, loppusiivouksen ja sisäilmaongelmaisessa kohteessa myös homeettomaksi siivouksen ajaksi. Saneerauksen kesto voi vaihdella kohteesta riippuen huomattavasti. Prosessin sujuvuuden kannalta on hyvä antaa puhdistusurakoitsijan koordinoida kuljetukset ja varastoimisen yhteistyössä asiakkaan kanssa. Puhdistettu irtaimisto siirretään takaisin korjattuihin ja puhdistettuihin tiloihin vasta lopputarkastuksen jälkeen. Näin tilat ja irtaimisto voidaan ottaa jälleen turvallisesti käyttöön.

 

Palvelut

Ota yhteyttä

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia