Sisäilmastoseminaari 2017

CleanSide oli jälleen näytteilleasettajana Sisäilmastoseminaarissa Helsingin messukeskuksessa. Tällä kertaa ständillämme sai osallistua homevisaan vastaamalla muutamaan homesiivousaiheiseen kysymykseen. Palkinnoksi arvottiin helposti puhdistettava hygienianäppäimistö ja voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Osallistujien suuri määrä ja toimintamme saama mielenkiinto yllätti meidät positiivisesti. Kiitos kaikille vierailijoille!

Homevisan kysymykset herättivät jonkin verran keskustelua ja jatkokysymyksiä seminaarivieraiden parissa. Kysymykset ovat vastauksineen ja perusteluineen alla.

 

sisailmaseminaari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Homesiivouksessa on tärkeää käyttää HEPA-suodattimin varustettua imuria

Kyllä. Suositusten mukaan homesiivouksessa on tärkeää käyttää imuria, jossa on HEPA-suodatin. HEPA tulee sanoista High Efficiency Particulate Air filter. HEPA-suodattimen tulisi poistaa vähintään 99,97 % pölystä, siitepölystä, bakteereista ja kaikista ilmassa syntyvistä partikkeleista, kuten aerosoleista, partikkelikoolla 0,3 mikrometriä (µm) ja ilmavirtauksella 85 litraa minuutissa (L/min) täyttääkseen HEPA-luokituksen. Partikkelikokoa 0,3 µm pidetään kaikkein tunkeutuvimpana. HEPA suodattaa tätä kokoa suuremmat tai pienemmät partikkelit vieläkin tehokkaammin.

 

2) Irtaimisto on tärkeä puhdistaa erillisessä osastoidussa ja alipaineistetussa tilassa

Kyllä. Irtaimiston puhdistaminen oikeilla menetelmillä, osastoidussa ja alipaineistetussa tilassa parantaa puhdistuksen lopputuloksen laatua. Tällöin pölyt eivät pääse leviämään ympäröiviin tiloihin ja jo puhdistettu irtaimisto ei likaannu uudelleen.

 

3) Homesiivousta tehtäessä työntekijät eivät tarvitse hengityssuojaimia

Ei. Eli väittämä ei pidä paikkansa. Työntekijät TARVITSEVAT hengityssuojaimet, koska homepöly on erittäin hienojakoista ja menee helposti ihmisen hengitysteihin, mikäli siltä ei suojauduta. Suositeltu suojausluokka on FFP3-suodattimella varustettu ylipainenaamari-hengityksensuojain.

 

4) Sininen mikrokuituliina sitoo pölyä paremmin kuin punainen

Ei. Tämä oli kieli poskella tehty kompakysymys, jossa haettiin sitä, että mikrokuituliinan värillä ei ole väliä pölyn sitomisen kannalta. Mikrokuituliina sitoo paremmin pölyä kuin normaali kangasliina ja siksi sitä käytetään homesiivouksissa – oli väri mikä tahansa. Mikrokuituliinojen värikoodeilla voidaan sen sijaan jakaa liinoja eri käyttökohteiden perusteella.

 

Samu Hiltunen

Kirjoittaja on rakennusterveysasiantuntija ja CleanSide Oy:n perustajaosakas.

Ota yhteyttä

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia