Tilojen homepölysiivous

Ammattilaisen tekemä homepölysiivous viimeistelee kosteusvauriosaneerauksen

Pölynhallinta on tärkeää kaikessa rakentamisessa, mutta erityisesti homesaneerauksessa, sillä haitallisen homepölyn määrä saattaa saneerausvaiheessa kasvaa jopa miljoonakertaiseksi alkuperäiseen tilanteeseen verrattuna. Kosteusvauriomikrobeille altistuminen saattaa aiheuttaa pitkäaikaissairauksia ja muita vakavia terveyshaittoja. Siksi homepölysiivous (arkisesti myös homeenpoisto, homesiivous, homepuhdistus tai homeettomaksi siivous) on tärkeä osa kosteusvauriosaneerausta. CleanSiden palveluihin kuuluvat sekä homesaneerauksen aikaiset puhdistus- ja pölynhallintapalvelut, että saneerauksen jälkeinen homepölysiivous. Päätoimialueemme ovat Helsinki, Turku ja Tampere, mutta toimimme projektikohtaisesti koko Suomen alueella.

Perussiivous ei ole riittävä homevaurion jälkeen

Kun rakennuksessa on homevaurio, sen sisäilmaan kulkeutuu homepölyä ja homeiden aineenvaihduntatuotteita, joista osan voi kokea hajuina. Homeen hajun muodostaa kymmenet erilaiset kaasumaisten kemikaalien yhdisteet, kun taas homepöly koostuu itiöistä ja rihmaston kappaleista. Pölyhiukkaset ovat niin pieniä, ettei niitä voi nähdä paljain silmin. Niiden koko on alle 0,01 mm ja ne pääsevät piiloon paikkoihin, joihin normaalisiivouksella ei ylletä. Monet tekijät ovat osallisina homeenhajuun ja homepölyn määrään sisäilmassa, esimerkiksi homevaurioiden laajuus ja sijainti, vuotoilmareitit, ilmanvaihto ja rakennuksen painesuhteet. Kun homevaurioituneita rakenteita puretaan ja korjataan, homepölyn määrä sisäilmassa kasvaa merkittävästi. Homepölyn määrä saattaa kasvaa jopa miljoonakertaiseksi alkuperäiseen tilanteeseen verrattuna. Homepöly ja homeenhaju tarttuvat kaikille mahdollisille pinnoille. Pystypinnatkaan eivät ole turvassa homepölyltä, sillä homepölyn hiukkaset pysyvät pienen kokonsa takia kiinni myös pystypinnoilla.

Homepölylle altistuminen on haitallista terveydelle

Osa mikrobisuvuista on allergisoivia, osa toksisia eli myrkyllisiä ja eräät mikrobisuvut aiheuttavat suoran infektion elimistössä. Se, millä tavoin nämä mikrobit vaikuttavat ihmiseen on yksilöllistä. Varmaa on kuitenkin se, että homeelle ja homepölylle altistuminen ei ole hyväksi kenellekään. Tilojen käyttäjille saattaa aiheutua terveyshaittoja homepölyn ja homeiden aineenvaihduntatuotteista. Yksittäisten ihmisten reagointiherkkyys homeenhajuun ja homepölyyn vaihtelee ja on riippuvainen monista eri tekijöistä. Näitä tekijöitä voivat olla aikuisiän homealtistuminen, varhaislapsuuden altistumistausta ja geeniperimä. Osa ihmisistä on erityisen herkkiä homeen hajulle ja homepölylle.

Homepölysiivous tehdään kosteussaneerauksen jälkeen

Kosteus- ja homevauriokohteissa tulee aina ensin selvittää ongelmien syyt ja poistaa vaurioituneet rakenteet ja rakennusmateriaalit. Huolellisesti suoritettu homepölysiivous varmistaa korjausprosessin onnistumisen ja käyttäjien onnistuneen paluun tiloihin. Ammattilaisen tekemä homesiivous viimeistelee korjausprosessin ja saattaa tilat taas käyttökuntoon. Se suoritetaan, kun sisäilmaongelmaisesta kohteesta on purettu kaikki vaurioituneet materiaalit ja rakenteet sekä korvattu ne uusilla. Homepölysiivous tehdään vasta rakennussiivouksen jälkeen. Sen tarkoitus on poistaa mikroskooppiset homeitiöt ja rihmastot kaikilta pinnoilta. Homepölysiivouksen jälkeen on tärkeää ylläpitää korotettua siivoustasoa muutaman kuukauden ajan. Puhdistustyöt eivät silti korvaa varsinaisen homesaneerauksen huolellista suorittamista.   Kun saneeraus on tehty asianmukaisesti ja ongelmanaiheuttajat poistettu onnistuneesti, asiantunteva erikoispuhdistus palauttaa tilan taas käyttökuntoon.

  • Kiinteistöön ei jää korjausten jälkeen ongelman aiheuttajia
  • Tilojen käyttäjät eivät altistu vanhoille mikrobeille
  • Suoritamme tilojen ja irtaimiston homesiivouksen Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan
  • Toimimme läheisessä yhteistyössä isännöinti- ja huoltoyritysten kanssa
  • Kiinteät puhdistuslinjastomme sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella, mutta toimimme koko Suomen alueella

  Onnistunut tilojen homesiivous edellyttää ammattitaitoisen projektinjohdon lisäksi kokeneen ja asianmukaisesti suojautuneen henkilöstön. Oikea siivousjärjestys, työtekniikat ja -välineet sekä puhdistusaineet takaavat onnistuneen lopputuloksen. HUOM! Emme käytä homepölysiivouksessa PHMG-, Akacid- tai PHMB-pohjaisia desinfiointiaineita.  

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.

Michael Casagrande

Erikoispuhdistukset
040 575 7294
michael.casagrande@cleanside.fi

 

Asiakaspalvelunumero
010 423 4570

 

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia