Hajunpoisto- ja desinfiointipalvelut

Hajunpoisto- ja desinfiointipalvelut

Hajunpoisto- ja desinfiointipalveluita käytetään etenkin vaikeasti siivottavissa tiloissa, kuten kalma-, tupakka-, häätö-, vahinko- ja homesiivouskohteissa. Tällöin rakenteisiin on jäänyt pinttyneitä hajuja, jotka aiheuttavat tiloissa oleskeleville henkilöille epämukavuutta ja joskus myös terveysongelmia. Tällaiset hajut eivät lähde tuulettamalla tai normaalilla siivouksella. Sekä desinfiointi että hajunpoisto ovat erikoistöitä, jotka tulisi aina jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ammattitaitoinen erikoispuhdistusyritys määrittelee desinfiointitarpeen tapauskohtaisesti ja valitsee sen pohjalta soveltuvimman menetelmän.

Hajunpoisto- ja desinfiointitöitä tehdään pääsääntöisesti muun erikoispuhdistuksen yhteydessä. Tiloissa olevan hajun ja mikrobien lähde tulee ensin selvittää ja poistaa. Tilat tulee myös siivota huolellisesti ennen desinfiointia. Ammattimaisten hajunpoistomenetelmien ansiosta hajuhaittoja voidaan poistaa sekä tiloista että irtaimistosta. Sopiva menetelmä hajunpoistoon valitaan aina kohteen ja tilanteen mukaan. Yhtä yleispätevää sääntöä hajujen poistamiseen ei ole.

 

Hajunpoisto ja desinfiointi kosteusvauriokohteissa

Hosteusvauriokohteissa esiintyy usein haitallisia mikrobeja ja maakellarin- tai homeen hajua. Näissä kohteissa vaurion syy tulee kuitenkin aina ensin selvittää, ja homeiset tai muuten vaurioituneet rakenteet tulee poistaa. Myös homepöly tulee puhdistaa saneerauksen aikana ja jälkeen huolellisesti kaikilta pinnoilta. Homepölysiivouksen jälkeen tiloissa tai pinnoilla saattaa kuitenkin esiintyä pinttynyttä hajua tai muuta desinfiointitarvetta. Tällöin ammattitaitoinen urakoitsija osaa valita sopivimman menetelmän kemiallisten desinfiointimenetelmien joukosta. Desinfiointi- ja hajunpoisto kannattaa aina jättää ammattilaisen hoidettaviksi, sillä väärään aikaan tai väärillä menetelmillä tehty desinfiointi saattaa erityisesti kosteusvauriokohteissa vain pahentaa ongelmaa. 

 

Hajunpoisto- ja desinfioinnit jälkivahinkojentorjuntatyössä

Desinfiointi- ja hajunpoistopalveluita tarvitaan myös usein jälkivahinkojen torjunnassa, kuten jätevesivahingoissa, kalmakohteissa ja häätösiivouksissa. Näissä kohteissa ja tiloissa voi esiintyä runsaasti haitallisia mikrobeja ja muita hajulähteitä, jotka on saatava neutralisoitua mahdollisimman nopeasti, jotteivät ne leviä ympäristöön ja aiheuta lisähaittaa. Tällaisissa kohteissa tiloja joudutaan myös saneeraamaan. Jotta ulkopuoliset henkilöt, kuten saneerausurakoitsijat, pääsevät kohteeseen työskentelemään, on tiloille tehtävä erikoissiivous ja desinfiointeja. Jälkivahinkojen torjunnassa puhdistus ja desinfioinnit tulee aina jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ammattitaitoinen erikoispuhdistusyritys määrittää desinfioinnin tarpeen tapauskohtaisesti ja valitsee (riski-)arvioinnin pohjalta kyseiselle kohteelle parhaiten soveltuvat menetelmät.

Hajunpoisto tupakka-asunnossa

Tupakka-asunnossa, eli asunnossa, jossa on tupakoitu pitkiä aikoja, voi hajunpoisto olla tarpeellinen toimenpide. Tupakka-asunnossa poistetaan ensin pinnoilta kaikki tupakoinnin sivutuotteina syntyneet värjäytymät ja pinttymät, kuten tervakertymät. Tämän jälkeen asunto kartoitetaan uudelleen niin haju- kuin värimuutosten suhteen, jonka jälkeen puhdistuskäsittelyt toistetaan tarvittaessa. Vasta tämän jälkeen asunnolle tehdään erilaisia hajunpoistokäsittelyitä, kuten otsonointia. 

 

Otsonointi hajunpoisto- ja desinfiointimenetelmänä

Otsonointia käytetään yleisesti hajunpoistossa ja desinfioinneissa. Otsonoinnilla on paikkansa puhdistuksessa, mutta harkitusti ja ammattilaisen käsissä, ja yleensä vasta puhdistusurakan loppuvaiheessa. Otsoni (O3) on haitallista ihmisille ja eläimille. Se on erittäin reaktiivinen kaasu, joka voi esimerkiksi haurastuttaa ja vaalentaa pintamateriaaleja. Otsoni poistaa hajuja mm. hapettamalla ilmassa ja pinnoilla sijaitsevia epäpuhtauksia. 

Työterveyslaitos ja THL suosittelevat, että biosideja, kuten otsonia, käytettäisiin vain esimerkiksi viemärivahinkojen jälkeisessä hajunpoistossa ja muissa erikoistilanteissa. Otsonia käyttäessä sen riskit on hyvä tuntea tarkasti. Sen tähden sitä suositellaan vain ammattilaiskäyttöön. CleanSide suorittaa huolelliset riskiarvioinnit aina otsonia käytettäessä. Meillä on tarkat ohjeistukset otsonin käyttöön liittyen. Emme käytä työssämme PHMB, PHMG tai Akacid-pohjaisia aineita.

Kerromme mielellämme lisää käytännön kokemuksista vuosien varrelta. Ota yhteyttä, niin tulemme arvioimaan tilanteen!

 

Työterveyslaitos sekä JVT- ja Kuivausliikkeiden liitto ovat julkaisseet taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille ja kiinteistöjen omistajille tarkoitetun tilaajan ohjeen: Turvallinen vahinkosaneeraus ja jälkivahinkojen torjunta.

CleanSide Oy on Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liiton jäsen ja Vahinkoalan auktorisointiryhmän (VAR) auktorisoima yritys. Auktorisoiti varmistaa, että jälkivahinkotorjunta- ja kuivausalalla toimivilla yrityksillä on alalla vaadittava ammattitaito ja toiminnalliset edellytykset.

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.

Michael Casagrande

Erikoispuhdistukset
040 575 7294
michael.casagrande@cleanside.fi

 

Asiakaspalvelunumero
010 423 4570

 

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia