Rakennussiivous ja loppusiivous

Rakennussiivous poistaa pölyn pinnoilta

Rakennussiivouksen tarkoituksena on poistaa rakentamisesta syntyvä jäte ja lika näkyviltä ja piiloon jääviltä pinnoilta. Hyvin toteutettu rakennussiivous koostuu työmaa-aikaisesta siivouksesta ja kaksivaiheisesta loppusiivouksesta. Työmaalla siivotaan purkutyövaiheessa, rakentamisen aikana sekä lopussa. Loppusiivouksella varmistetaan asiakkaan odotusten mukainen puhtaustaso. Rakennustyöt voidaan luokitella puhtausluokkiin P1 ja P2.

Rakennussiivous vaatii alan erikoisosaamista sekä rakennusprosessin tuntemusta. Olennaista on eri pintamateriaalien tunteminen, oikeiden siivousmenetelmien ja -välineiden valinnat sekä ymmärrys siivouskemiasta.

Kaksivaiheinen P1-loppusiivous

Loppusiivouksen tarkoituksena on tilojen siistin ulkoasun lisäksi rakennuksen pölyttömyyden varmistaminen. Tämä tukee rakennustyölle asetettujen sisäilmatavoitteiden saavuttamista.

Loppusiivous koostuu kahdesta vaiheesta. Ensimmäisen vaiheen loppusiivouksen jälkeen suoritetaan kiinteistötekniikan toimintakokeet, minkä jälkeen on vuorossa loppusiivouksen toinen vaihe ennen rakennuksen luovutusta.

 

Loppusiivous, vaihe 1 (P1-taso) Loppusiivous, vaihe 2
 • Ikkunoiden pesu
 • Pattereiden, jäähdytyspalkkien yms. suojien poisto
 • Lattiasuojien poisto (uusitaan tarvittaessa siivouksen jälkeen)
 • Alakaton ylärakenteiden imurointi
 • Alaslaskettujen alakattojen ylätasojen puhdistus
 • Irtolian poisto taso- ja pystypinnoilta
 • Irtolian poisto kalusteiden ulko- ja sisäpinnoilta
 • IV-konehuoneen ja IV-laitteiden ulkopintojen puhdistus
Ilmanvaihtolaitteiston toimintakoe
 • Tilojen tarkistussiivous
 • Uusittujen lattiasuojien poisto
 • Tahrojen poisto pinnoilta
 • Pölyn poisto tarvittaessa taso- ja pystypinnoilta
 • Lattiapintamateriaalien käyttöönottopuhdistus
 • Tasapintojen ylläpitosiivous

Lähde: Rakennussiivous, Suomen siivousteknisen liiton julkaisuja 2:10, 2004, Tarja Andersson

 

Puhtausluokat P1 ja P2

Loppusiivoukset voidaan jakaa puhtausluokkiin P1 ja P2. Puhtausluokka P1 edellyttää, että rakennustöiden päättyessä rakennus ja sen pinnat ovat puhtaat ja pölyttömät ennen talotekniikan toimintakokeiden aloittamista. Pölykertymälle on määritelty sallitut maksimiarvot, joita voidaan mitata esim. BM Dustdetector -mittarilla.

P1-siivous

P1-siivouksella tuetaan rakennuksen sisäilmatavoitteiden toteutumista (sisäilmaluokat S1 ja S2). P1-loppusiivouksessa puhdistetaan kaikkien pintojen lisäksi myös alaslasketun katon yläpuoliset tilat (esim. ilmanvaihtokanavien ulkopinnat, johtokourut, vesiputket yms.) ja alakaton yläpinta.

P2-siivous

P2-siivouksessa ei rakennustöillä ole erityisiä puhtausvaatimuksia, toimintaohjeita tai raja-arvoja pölykertymälle. P2-siivous vastaa normaalia hyvän rakentamistavan mukaista käytäntöä, mutta ei ole vaatimuksiltaan yhtä tiukka.

CleanSide suorittaa loppusiivoukset niin P1- kuin P2-luokituksen mukaan kohteesta riippuen.

 

Työmaanaikainen siivous

Rakennustyömaan tuottamat ja rakennuksiin jäävät pölyt aiheuttavat usein terveys- ja viihtyvyyshaittoja niin rakennustyöntekijöille kuin rakennusten käyttäjille. Haitallista pölyä (mm. betoni-, tiili-, kivi- ja puupölyä) syntyy sekä uuden rakentamisessa että vanhojen rakennusten purkutöissä.

Säännöllisen siivouksen ja osastoinnin avulla voidaan estää pölyn leviäminen likaisilta alueilta muihin tiloihin. Suojautuminen pölyltä edellyttää säännöllistä siivousta, asianmukaista suojautumista sekä mahdollisimman vähän pölyävien työmenetelmien käyttöä. Lue lisää työmaa-aikaisesta siivouksesta täältä.

 

CleanSide tarjoaa rakennussiivoukset ammattitaidolla ja kokemuksella. Päätoimialueisiimme kuuluvat Helsinki, Turku ja Tampere, mutta toimimme projektikohtaisesti koko Suomen alueella. Räätälöimme puhtaustason aina asiakkaan tarpeen mukaan. Puhdas ja hyvässä luovutuskunnossa oleva työmaa on kaikkien etu! Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia